Toimitusaika 1-3 päivää. Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille.

0

Ostoskorisi on tyhjä

Barbie nukke symboloi vapautta

barbie 65 vuotta

Barbie-nukke symboloi tyttöjen vapautta

Barbie-nukke on itsevarma ja itsenäinen nainen, jolla on harvinaislaatuinen kyky nauttia elämästä ja säilyttää silti ikuisesti viehätysvoimansa. Mitä leikit Barbien seurassa oikeasti symboloivat? Oletko huomannut, että Barbie-valikoima on laajentunut ja monipuolistunut erityisesti nukkejen ulkomuodon suhteen?
Ennen kaikkea Barbie-nukke on glamour-ikoni, jolla on lukematon määrä vaatteita, satumainen Barbie-linna kotina ja paljon kivoja ystäviä ja perheenjäseniä. Kuka voisi olla rakastamatta Barbie-nukkea? Tiimalasivartaloisen ja tyylitietoisen Barbien ihannointi saattaa herättää vanhemmissa myös muunlaisia tunteita. Monen mielestä Barbie-nukke on ristiriitainen hahmo, erityisesti nykymaailman ulkonäköpaineista kärsiville tytöille.

Barbie-leikit inspiroivat lasten unelmia

Positiivisen näkökulman voisi sanoa olevan sen, että Barbie on aina symboloinut naista, jolla on vapaus valita. Edes ensimmäisinä vuosinaan Barbien ei tarvinnut tyytyä olemaan pelkkä Kenin tyttöystävä tai himoshoppaaja tai kotia rakentava äitihahmo. Barbie-nukke on leikin lomassa aina saanut itse valita erilaisten vaatteiden ja mielikuvituksen kautta ammatikseen sairaanhoitajan, lentoemännän, astronautin tai minkä tahansa uran. Jos ajattelee pidemmälle, voidaanko jopa sanoa, että Barbie-mielikuvitusleikit saattoivat inspiroida ja mahdollistaa jopa ensimmäisiä merkittäviä naisjohtajia?

Barbie-lelut ovat jo 65 vuotta ruokkineet tyttöjen unelmia ja kannustaneet heitä heidän pyrkimyksissään. Barbie-nuket ovat toimineet peräti yli 150 eri ammatissa ajatuksena, että tytöille mikään ei ole mahdotonta! Kuinka ihastuttava ajatus tämä on vielä tänäkin päivänä! Barbien monet kansainväliset urat ovat rohkaisseet jopa kolmea eri tyttösukupolvea unelmoimaan, lähtemään maailmalle ja tutustumaan siihen rajoituksetta. Barbie-nuket ovat vuosien saatossa puolustanut myös tärkeitä asioita ja aloitteita, kuten esimerkiksi ympäristönsuojelua. Barbiella leikkineet lapset ovat aina tienneet, että mahdollisuuksia on rajattomasti. KAIKKI on mahdollista lapsille, jotka leikkivät Barbie-nukeilla.

Entäpä suvaitsevaisuus? Barbie-nukkea saa nykyään usealla eri ihonsävyllä ja eri etnisistä taustoista tulevien ihmisten ulkonäöllä.

Lapset samaistuvat Barbie-leluihin

Ei liene liioiteltua väittää, että maailmassa on yksi Barbie jokaista tyttölasta kohden. Barbien leikeissä vain mielikuvitus on rajana. Ratkaisevaa Barbien suosiolle lienee loputon mielikuvitus, joita Barbien kanssa voi harrastaa. Erityisesti se, että Barbie-nukkejen pikku leikkijät voivat personoida nukkejaan loputtomiin. Barbie-nukke ei ole pelkkä lelu, vaan se on maaperä varhaisille kokeiluille, se on itsemääräämisoikeuden harjoittelemista.

Lapset ovat kautta aikain luoneet Barbiesta heijastuman omasta maustaan, omista piirteistään ja etenkin omista toiveistaan, olivatpa nuo toiveet sitten itsestä lähtöisin tai ulkoapäin ohjattuja. Barbien vaatteita voidaan vaihtaa monipuolisesti, vaatteita voidaan tehdä itse, Barbien hiuksia voidaan leikata, värjätä ja tehdä kampauksia. Jopa Barbie-nuken vartaloa voidaan muokata esimerkiksi irrottamalla siltä raajat tai vaihtamalla päitä eri nukkejen kesken.

Kiitos Barbie-nuken kurvikkaalle vartalotyypille

Ennen kaikkea Barbie -nuken perimmäinen tarkoitus sen luojan mielessä on ollut vapauttaa maailman tytöt alisteisesta asemasta. Sai riittää leikit vauvanukeilla, joiden perimmäinen tarkoitus oli juurruttaa tyttöjen mieliin perinteisen roolimallit ja vetää yhtäläisyysmerkit naiseudet ja äitiyden välille. Lapset voivat samaistua Barbie -nukkeihinsa kuvitellen itsensä jo nuoriksi itsenäisiksi aikuisiksi. Halutessaan nuket tosin saavat keskittyä myös kodin askareisiin.

Barbien vaatteilla ja rekvisiitilla lapset testaavat eri identiteettejä ja oppivat, että kyseessä on kompleksinen ja muuttuva käsite. On ollut ilo myös huomata, miten nykyään markkinoille tuleville Barbieilla on myös kolme erilaista vartalotyyppiä, seitsemän eri ihonsävyä, kaksikymmentäkaksi eri silmien värisävyä sekä kaksikymmentä erilaista tukkatyyliä. Näin myöskään Barbien luoma paine täydelliselle naisvartalolle tai ihmistyypille ei ole enää olennaista, jokainen kelpaa sellaisenaan kuin on, etnisestä taustasta tai ulkonäöstä riippumatta.

Lähde: Massimiliano Capella, Barbie – the icon. 2018.