Toimitusaika 1-3 päivää. Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille.

0

Ostoskorisi on tyhjä

Uima-altaan veden hoito

Uima-altaan tai ulkoporealtaan veden puhtaana ja kirkkaana pitäminen on helpompaa, kuin kuvitellaan. Riittää, että noudatat näitä viittä eri vaihetta: pH-arvon mittaaminen ja säätäminen, allasveden desinfiointi, kerrostumien ehkäiseminen, sameutuneen veden kirkastaminen sekä mekaaninen puhdistus. Muista lisäksi tarkastaa suodatin säännöllisesti ja puhdista tai vaihda se aina tarvittaessa.

Vaihe 1. Mittaa ja säädä uima-altaan pH-arvo

Ensimmäiseksi sinun pitää mitata uima-altaasi veden pH-arvo testiliuskoilla. Sopiva pH-arvo altaan vedelle on 7,0-7,4. Pyri pitämään pH-arvo tasolla 7,2. Jos allasvetesi pH-arvo on yli 7,4, käytetään pH:n korjaamiseen tuotetta pH Minus. Jos pH-arvo on alle 7,0, käytä tuotetta pH Plus. Jos pH-arvo on väärä, allaskemikaalit eivät toimi vedessä optimaalisesti pitääkseen sen puhtaana ja kirkkaana.

Vaihe 2. Desinfioi uima-altaan vesi

Uima-altaan veden tulee olla puhdasta ja kirkasta, jotta se on turvallinen ja miellyttävä paikka viettää kesäpäivää. Allasveteen tulee ympäristöstä ja ihmisistä jatkuvasti roskia ja likaa, joten bakteerit ja epäpuhtaudet pääsevät helposti lisääntymään yli 20-asteisessa vedessä. Desinfioivat puhdistusaineet estävät bakteerien kasvamisen ja leviämisen.

Suositeltava uima-altaiden veden desinfiointiaineet ovat niin kutsuttuja oksidantteja, joihin kuuluu sekä klooriin perustuvia tuotteita että aktiivihappea sisältäviä kloorittomia tuotteita. Molempia, kloorillisia että kloorittomia desinfiointiaineita voi lisätä allasveteen jatkuvasti. Lisättävä määrä riippuu aina veden laadusta. Veden laatuun ja siten desinfiointimäärään tarpeeseen uima-altaassa vaikuttavat monet tekijät. Aina suurempi annostus tarvitaan, jos altaan vesi on lämmintä tai jos allas on runsaassa auringonpaisteessa. Desinfiointiainetta tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän allasta käytetään ja mitä enemmän likaa altaaseen pääsee sekä käyttäjistä että ympäristöstä.

Allasvettä pitää sekä shokkikäsitellä nopeaan puhdistamiseen että ylläpitää niin sanotuilla pitkäkestoisilla desinfiointiaineilla.

2.1. Allasveden desinfiointi kloorilla

Veden nopea puhdistus, niin sanottu shokkikäsittely

Shokkikäsittely tarkoittaa, että veteen lisätään normaalia enemmän ja tehokkaampaa desinfiointiainetta, jolloin vesi puhdistuu kokonaan ja kerrostumat ja värjäytymät saadaan altaasta pois. Shokkikäsittelyn suosittelemme tekemään pikakloorirakeilla. Vesi pysyy desinfioituna, kun klooripitoisuus on 0,5-1,0 mg/l. Uima-altaan veden klooripitoisuutta pitää testata säännöllisesti testiliuskoilla. Veden shokkikäsittely on tehtävä aina myös alussa, kun allas on juuri täytetty.

Ohjeistamme vaihtamaan uima-altaan vettä säännöllisesti. Perheiden piha-altaissa tämä tapahtuu usein luonnollisesti, kun vettä roiskuu yli laidan ja kun hiekkasuodattimelle tehdään vastasvirtahuuhtelu.

Veden ylläpitäminen puhtaana

Viikkoklooritablettien tarkoitus on ylläpitää sopiva klooripitoisuus allasvedessä, jotta se on jatkuvasti puhdasta ja raikasta. Tabletit laitetaan lapsiturvalliseen kelluvaan klooriannostelijaan. Klooritabletit sisältävät stabilaattoria, joka estää kloorin hajoamisen auringon valon vaikutuksesta. Uusia tabletteja lisätään annostelijaan noin kerran viikossa riippuen altaan käyttöasteesta ja säästä.

Monitehotabletit

Monitehotabletit ovat ihanteellisia vaihtoehtoja uima-altaan veden desinfiointiin. Monitehotabletti vaikuttaa kolmella tavalla: desinfioi ja saostaa sekä estää levän syntymistä. Monitehotabletit tulee laittaa kelluvaan annostelijaan, jotta altaan reuna ei haalistu. Mittaa ja säädä veden pH- ja klooriarvo säännöllisesti testiliuskoilla.

2.2. Allasveden desinfiointi ilman klooria

Shokkihappi, on mainio vaihtoehto allasveden kloorittomaan desinfiointiin. Tuotteen liuetessa veteen vapautuu aktiivista ainetta, joka hapettaa vedessä olevat epäpuhtaudet. Aktiivihappirakeiden kanssa tulee aina käyttää Aktivaattoria, joka pidentää ja tehostaa aktiivihapen desinfiointitehoa merkittävästi.

Vaihe 3. Levänestoaineen annostelu altaaseen

Erilaisten mikro-organismien joutumista uima-altaan veteen ei voi välttää. Mikro-organismeja kulkeutuu allasveteen ilman mukana, lisäksi kuumuus, rankkasateet ja uima-altaan kova käyttö vaikuttavat kertymien syntyyn ja leviämiseen. Levänestoaine estää liukkaiden leväkertymien muodostumisen altaan pohjaan ja seiniin. Levänestoaine lisätään allasveteen kerran viikossa. Mikäli leväkertymiä alkaa muodostua uima-altaan pohjiin ja seiniin, suosittelemme sokkidesinfioimaan altaan ennen levänestoaineen käyttöä.

Vaihe 4. Veden sameus ja sen kirkastaminen

Uima-altaan vesi voi näyttää samealta uimakauden kestäessä pitkään tai jos helle on jatkunut pitkään. Pienimmät likahiukkaset eivät jää suodattimeen, vaan kulkevat sen läpi, eikä niiden puhdistaminen onnistu esimerkiksi pohjaimurilla. Saostusaineen lisääminen veteen saa kelluvat epäpuhtaudet tarttumaan toisiinsa muodostaen niistä suurempia hiutaleita, jotka jäävät helpommin altaan suodattimeen tai pohjaimuriin. Jos uima-altaassa ei ole suodatinta, hiutaleet valuvat altaan pohjaan.

Kirkastusaine kirkastaa samean allasveden hetkessä poistaen vedestä epäpuhtauksia ja samalla se vähentää kloorin tarvetta. Kirkastusaineen käyttäminen pidentää suodattimen käyttöikää. 

Huomaathan, että veden saostuminen johtuu usein kahdesta asiasta; veden pH-arvo on ollut liian korkea jonkun aikaa tai altaaseen on päässyt orgaanisia epäpuhtauksia.

Vaihe 5. Mekaaninen puhdistus – pelkät kemikaalit eivät riitä

Pelkkä kemiallinen vedenhoito ei riitä pitämään uima-altaan vettä raikkaana ja houkuttelevana. Vettä tulee suodattaa pumppujärjestelmässä, ja roskat ja epäpuhtaudet tulee poistaa allasvedestä säännöllisesti. Isot roskat, kuten lehdet ja ruoho, tulee kerätä päivittäin pois pintapuhdistimella tai pintakaivon avulla. Altaan pohja pitää imuroida joko manuaalisesti tai automaattisella pohjanpuhdistimella. Kun allas ei ole käytössä, lämpöpeite pitää kesällä veden lämpimänä ja lukittava allaspeite suojaa allasta talvella. Katso mekaaniseen puhdistukseen tarvittavat tuotteet täältä.

Mitä enemmän jaksat tehdä altaan mekaanista puhdistusta, sitä vähemmän tarvitset kemiallisia puhdistusaineita, mikä taas vähentää altaan suodatinpumpun kulumista.